Gegrepen door de heftige muziek van Benjamin Britten en gedreven door de inspirerende gedichten van Wilfried Owen in dit Requiem hebben zes studenten beeldende kunst van ArtEZ kunstwerken gemaakt die te zien waren rondom de uitvoeringen van het War Requiem en bij de Conferentie Bridge to the Future 2009.

Het was een vrijwillig project naast hun studie. Nadat ze zich hadden verdiept in de muziek en teksten van het War Requiem togen ze naar archieven, bekeken ze de locaties en trokken ze zich terug in ateliers om de kunstwerken te ontwikkelen en vervaardigen.

Bekijk hier de foto’s van IMPACT in progress.

Are you flying inside?
Oorlog is zeker geen luchtig onderwerp, iets wat mijn werk misschien doet vermoeden. Elk jaar zal de oorlog weer herdacht worden, maar daarnaast moeten we gewoon verder met leven.

Onze vleugels spreiden en genieten van elk stukje vrijheid die we nu hebben dankzij onze dappere oorlogshelden uit het verleden.

Lilian van Neck (1982, ArtEZ, CABK Zwolle)

Blue Ripple
Elke gebeurtenis is als een waterrimpeling. Sommige gebeurtenissen zijn als dat steentje wat in een stilstaande poel geworpen wordt, waardoor de gevolgen onomkeerbaar zijn.

Mijn beelden bestaan eigenlijk altijd uit een combinatie van hout en staal en ik heb een fascinatie voor industrie en natuur. Daardoor ontstaan vaak bewegende beelden die geluiden voortbrengen. Ik haal mijn inspiratie uit beweging en geluid en speel graag met het element water.

Andy ten Broek (1974, ArtEZ Arnhem)

Bekijk hier de video waarin Andy ten Broek ingaat op de vraag “Wat heeft jouw werk met oorlog te maken?”

Dat wat er overblijft
Het verleden altijd aanwezig maar ingehaald door de tijd. Ingehaald en aangetast. Beetje bij beetje. Beschadigd maar nooit uitwisbaar. Naald en draad rijgen de twee tijden samen. Video is vluchtig. Met een druk op de knop is het beeld verdwenen. Zoals het verhaal dat wordt vergeten.

Voor dit werk heb ik gebruik gemaakt van beelden uit het Gelders Archief, gecombineerd met twee in elkaar overlopende gedichten van Wilfred Owen. De witte gordijnen doen aan de ene kant denken aan overgave en aan de andere kant juist aan het leven dat doorgaat. Ondanks alles – of juist dankzij alles – wapperen de gordijnen, als een teken van vrijheid. De gebruikte gedichten zijn Strange Meeting en Anthem for Doomed Youth. (foto’s zijn stills uit de video)

Marike Pool (1983, ArtEZ, CABK Zwolle)


Fragment
Geschreven herinneringen van kinderen in de oorlog vormen de basis voor het werk. Door middel van tekst en video wordt door de ogen van een kind gekeken naar het leven dat doorging, kleine alledaagse dingen die een grote plaats in hun jeugdherinnering innemen.

Yvonne Hulst (1986, ArtEZ, CABK Zwolle)

One Man Army
Dit werk is een verwijzing naar de alsmaar marcherende kisten van de soldaten, soldaten die tijdens de tweede wereld oorlog dienst deden, maar ook zeker de soldaten van tegenwoordig. Het marcheren gaat maar door, alsof er nooit een einde aan lijkt te komen.

Wouter van den Bosch (1981, ArtEZ Arnhem)

Alledaagse momenten
Ik schilder het moment waarop er in een fractie van een seconde een hert te zien is in de schijnwerpers van mijn auto.

Oorlog, een begrip waarover ik zelf niet kan meepraten. Waarbij ik mij aan de hand van verhalen en beelden een hoop voorstellingen maak. Voorstellingen die nooit in de buurt zullen komen bij de meest alledaagse handelingen in tijden van oorlog, of hoe deze worden ervaren. Dit werk is een beeldverslag van alledaagse momenten uit het gewone leven (het leven in vrijheid) waarbij het extreme altijd dreigend op de loer ligt.

Larry Jansen (1982, ArtEZ, CABK Zwolle)

Opening
De heer Hans Esmeijer, plv. Commissaris van de Koningin en gedeputeerde voor cultuur, opende vrijdagaochtend 18 september in het Huis der Provincie met een korte toespraak de expositie IMPACT.

De aanwezigen maakten vervolgens een rondgang langs de zes geëxposeerde werken en kregen een toelichting van de ArtEZ-studenten die de werken hadden vervaardigd.

De werken waren te zien van 18 tot 20 september in het Huis der Provincie te Arnhem bij de Conferentie Bridge to the Future 2009, Musis Sacrum te Arnhem en De Vereeniging te Nijmegen rondom de uitvoering van het War Requiem door Het Gelders Orkest.

Lees hier de openingstoespraak van Hans Esmeijer.

Bekijk hier de foto’s van de expostie IMPACT.