Begin mei 2017 reisde Sophie Lambrechtsen, initiatiefnemer van de Stichting War Requiem – Bridge to the Future, af naar Engeland. Zij deed dit op uitnodiging van Colin Weir om een standbeeld van Pegasus te onthullen.
Pegasus als talisman
Pegasus, het gevleugelde paard uit de Griekse mythologie, dat samen met zijn berijder Bellerophon ten strijde trok. Deze mytische figuur groeide in de Tweede Wereldoorlog uit tot hét symbool van de Britse paratroepen. Een soort talisman die hun door groot gevaar loodste. Met toestemming van Winston Churchill en een groot gevoel van trots droegen ze het embleem van Pegasus. Tot 1999 …..
In dat jaar was er binnen de Britse luchtmacht een reorganisatie en werd Pegasus vervangen door een adelaar. Veel militairen waren zo gehecht aan het embleem van Pegasus dat ze het aan de binnenkant van hun uniform naaiden. Wat volgde was een lange strijd van de paratroepen om Pegasus terug te krijgen. En dat lukte uiteindelijk in 2015.
Onthulling in Colchester
Op 3 mei jl. waren zo’n 1.000 soldaten er getuige van dat een bronzen Pegasus-beeld onthuld werd. Dat gebeurde in Colchester bij het hoofdkwartier van de 16 Air Assault Brigade.
De toenmalig commandant Colin Weir hield een toespraak. Hij was een voorvechter van het Pegasus-embleem en is tijdens de conferentie een van de sprekers.
Het beeld werd onthuld door de twee jongste soldaten, veteraan David Whiteman en Sophie Lambrechtsen. Zo werden oud en nieuw symbolisch met elkaar verbonden.
Waarom Sophie?
Dat Colin Weir voor de onthulling Sophie Lambrechtsen vroeg, is niet zo verwonderlijk. De 16 Air Assault Brigade is immers de opvolger van de 1st Airborne Division. Deze Britse divisie werd op 17 september 1944 gedropt om de brug van Arnhem de veroveren. Wat volgde was een zware strijd met grote verliezen. In het ouderlijk huis van Sophie in Oosterbeek werden meer dan 300 gewonde Britse militairen opgevangen. De band tussen de Britten en de bevolking van Oosterbeek is altijd sterk gebleven.
Pegasus is weer terug op de uniformen van de paratroepen, het standbeeld schittert in Colchester en verbindt daarmee de soldaten van nu met de dappere strijders van toen.