Drie van de vier Airborne-gemeenten kregen of krijgen dit jaar een nieuwe burgemeester. Zo ook Renkum, waar op 12 mei mevrouw Agnes Schaap is ge├»nstalleerd. Haar collega’s in Arnhem en Ede beginnen pas in september, vlak voor de Airborne Herdenkingen.

Op bezoek in Oosterbeek
Ter voorbereiding op de rol die Agnes Schaap als burgemeester bij de Airborne-Herdenkingen vervult, bezocht ze ook Sophie Lambrechtsen in Oosterbeek. Zij is oprichtster en beschermvrouw van onze stichting. Overigens werd haar vader direct na de oorlog waarnemend burgemeester in Renkum.

Oude pastorie als hospitaal
Sophie Lambrechtsen ontving Agnes Schaap thuis, in de voormalige pastorie. Ze vertelde hoe haar moeder Kate ter Horst daar tijdens de Slag om Arnhem 300 gewonde Britse militairen opving. De militairen die het niet redden, werden tijdelijk in de tuin begraven.

Sophie maakte dit alles als kind van dichtbij mee. Nog steeds krijgt zij bezoek van (familie van) Britse veteranen die door haar moeder in de pastorie zijn verpleegd.

Verhalen toen en nu
Het huis doet automatisch terug denken aan de tijd van toen. Onuitputtelijk zijn de verhalen en herinneringen. Maar natuurlijk kwamen tijdens het kennismakingsbezoek ook het doel en de activiteiten van de door Sophie Lambrechtsen opgerichte Stichting War Requiem – Bridge to the Future ter sprake.