Dochter Felix von Papen presenteert ‘Een von Papen vertelt’ tijdens Bridge to the Future.

Vicky van Asch van Wijck – von Papen presenteert tijdens de Conferentie Bridge to the Future, die plaatsvindt op 15 september, de eerste Nederlandse uitgave van het boek van haar vader ‘Ein von Papen Spricht’. Felix von Papen schreef in 1938 een boek over zijn tijd in concentratiekampen. Zijn dochter draagt tijdens de conferentie een stuk voor uit de Nederlandse vertaling van ‘Een von Papen vertelt’.

Het boek gaat niet alleen over de verschrikkingen die Von Papen meemaakte, maar was vooral een aanklacht tegen het naziregime. Hij verzette zich, nota bene als neef van Franz von Papen, de rijkskanselier die Hitler in het zadel hielp, al voor de Tweede Wereldoorlog tegen het naziregime. Na verschijning van het boek verklaarde Duitsland Felix von Papen tot staatsvijand. In 1942 werd hij verraden en gearresteerd en naar het concentratiekamp Buchenwald gebracht, waar hij uiteindelijk overleed.

De conferentie staat dit jaar volledig in het teken van het thema ‘moreel kompas’: het innerlijke gevoel van mensen dat onderscheid maakt tussen wat goed is en wat slecht. Felix von Papen kan gelden als moreel kompas in moeilijke tijden. Hij durfde het aan zich al voor de Tweede Wereldoorlog tegen de nazidictatuur te verzetten. Zijn dochter vertelt tijdens de conferentie in een gesprek met Jacobine Geel meer over het verzet van haar vader.

Lees meer over Vicky van Asch van Wijck – von Papen