Aangrijpende locatievoorstelling Oostpool

Toneelgroep Oostpool bracht in september 2013 in een oude Steenfabriek in Arnhem de voorstelling Post Mortem (Noël Coward, 1930), een aangrijpend drama, vlijmscherpe komedie en een woedende aanklacht tegen de oorlog. Een griezelig actueel stuk, gespeeld door een nieuwe generatie Arnhemse acteurs, die de leeftijd van soldaten hebben; het kanonnenvlees. De regie was in handen van Joeri Vos, sinds 2013 verbonden aan Toneelgroep Oostpool. In 2008 regisseerde hij de locatievoorstelling MENSEN in ‘de achtertuin’ van het Airborne Museum in Oosterbeek, rondom de Slag om Arnhem.

In Post Mortem wordt de Engelse soldaat John Cavan al in de eerste scène, dodelijk gewond, een loopgraaf van de Eerste Wereldoorlog ingedragen en sterft hij. Vervolgens zien we hem terug in 1930, dertien jaar later, wanneer hij als geest de mensen opzoekt die belangrijk voor hem waren. Post Mortem wordt opgevoerd op locatie in Arnhem, met een cast van Arnhemse acteurs waaronder studenten van de ArtEZ Toneelschool.

Waarom met studenten van ArtEZ?
Regiseur Joeri Vos: “Ik wilde het stuk maken met mensen in de leeftijd waarop er het vaakst ‘voor het vaderland’ (of voor idealen of voor het geloof) gestorven wordt. De leeftijd van de soldaten, het kanonnenvlees. Met de energie en de onbezonnenheid om te vechten en nog met de hoop dat jouw offer echt van betekenis kan zijn.

De meesten van ons staan ver van oorlog af – ik ook, we kennen het alleen van verhalen van opa’s en oma’s, en van het nieuws waar we liever bij wegzappen. We zijn een middag naar de Airborne War Cemetery geweest. Dan lees je op al die grafstenen de leeftijden van de gevallenen: 20, 18, 19, 21, 18, 20 et cetera, et cetera. Dat zijn zij, dat is die leeftijd. Het is ook de generatie die de meeste kans maakt om weer een oorlog mee te gaan maken.”

Randprogramma
Met previews op de UITboulevard en tijdens het straatfeest ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Toneelgroep Oostpool werd de publieke belangstelling voor de locatievoorstelling Post Mortem in de oude steenfabriek in Meinerswijk flink aangewakkerd. In de weekeinden was er bovendien een uitgebreide randprogrammering met lezingen, diners en voorstellingen van 2e-jaars studenten van ArtEZ.