Foto Mona van den Berg

Alexa ter Horst zag en behandelde tijdens haar uitzendingen voor Artsen zonder Grenzen vele slachtoffers van geweld. Ondanks de hulp die ze kon bieden, blijft het lastig dat de situatie niet verandert. “Daarvoor zijn veranderingen in beleid nodig. De dingen die bijvoorbeeld in Congo gebeuren, zijn soms niet meer menselijk.”

Journaliste Brenda Stoter schrijft indringende verhalen over vrouwen en meisjes in het Midden-Oosten. De vrouwen die ze daar spreekt, hebben meestal niks over hun eigen leven te zeggen. “Ze mogen wel naar school, maar worden daar afgehaald zodra ze worden uitgehuwelijkt.”

Fotografe Mona van den Berg wist met haar presentatie menig bezoeker van de conferentie te raken. Ze vertelde de verhalen achter de foto’s van getraumatiseerde vrouwen uit o.a. Syrië en Congo. “Vrouwen zijn eigenlijk vaak dubbel slachtoffer. Ze moeten hun huis verlaten vanwege de oorlog en worden daarnaast seksueel misbruikt.”

Bekijk hier de video van het gesprek met Alexa ter Horst en Brenda Stoter.

Lees hier de presentatie van Mona van den Berg.