Foto Mona van den Berg

Over de rol van vrouwen in conflictsituaties zijn lt-kol Esmeralda Kleinreesink en lt-kol b.d. Alwin van den Boogaard het eens: “Je hebt vrouwen nodig om met vrouwelijke slachtoffers te kunnen praten. Een vrouw die te maken heeft gehad met seksueel misbruik, wil daar niet met een man over praten. Bovendien hebben vrouwen een dempende werking op masculien gedrag, ook binnen het leger.”

Alwin van den Boogaard: “De conflicten zorgen voor een totale ontwrichting van de maatschappij.” Beide kolonels, met onder meer ervaring in Afghanistan respectievelijk Burundi, kampen met de vraag wat de grenzen zijn van onze hulp. “Het echte werk begint eigenlijk pas na de status quo. Dan is het belangrijk om te blijven ondersteunen in het vredesproces.” Aldus Van den Boogaard. “Slachtoffers van de oorlog die we daarna niet verder helpen, zijn verspilde generaties.”

Bekijk hier de video van het gesprek met Esmeralda Kleinreesink en Alwin van den Boogaard.