Herman van Rompuy op conferentie 2017

Op 15 september 2017 was het thema van de 12e Conferentie Bridge to the Future ‘Moreel Kompas’. Herman van Rompuy liet in zijn voordracht zijn licht hierover schijnen:

Foto Mona van den Berg

Het is alsof we geen moreel kompas meer hebben. Is dat zo?

De tijd is natuurlijk voorbij dat iemand in onze plaats beslist wat ‘goed’ en ‘kwaad’ is. We moeten meer zelf zoeken dan ‘vragen’. Boeiender maar moeilijker.

Lees hier een uitgebreide samenvatting van de voordracht van Herman van Rompuy.

Bekijk hier de video van de voordracht van Herman van Rompuy.

Moreel kompas in oorlogstijd

Op de 12e conferentie gaat Jacobine Geel over het thema Moreel Kompas in gesprek met twee topmilitairen: generaal-majoor Kees Matthijssen en zijn Britse collega brigadier Colin Weir. Beiden waren tot voor kort commandant van de paratroepen.

Colin Weir

“I judge the moral compass to be as simple als knowing right from wrong,” aldus Colin Weir. Maar hij vervolgt: “However, knowing is not enough. It is important that we also have the integrity to act in the right way.”

Dus ons morele kompas doet ons begrijpen wat het juiste is om te doen, maar morele moed geeft je de kracht in actie te komen. Juist als het gemakkelijker zou zijn om niks te doen of weg te kijken.

Maar wat doet het met je als je in een oorlogsgebied moet zien te overleven? Als de druk van continue strijd en extreem gevaar je moreel kompas uit het lood dreigt te slaan? Angst, boosheid en de wens om wraak te nemen, kunnen de integriteit van militairen extra op de proef stellen.

Bridge to the Future – PAX Ambassade van de Vrede

Stichting Bridge to the Future is een van de meer dan 75 Ambassades van de Vrede en draagt het werk van PAX dan ook een warm hart toe. Omdat PAX staat voor vrede. Op 24 september 2017 wordt de PAX Vredesweek afgesloten met een Oecemenische Vredesdienst in Oosterbeek.

Het thema van dit jaar is: DE KRACHT VAN VERBEELDING

Vredesdienst in Oosterbeek
Zondag 24 september 2017 om 10.00 uur
Vredebergkerk
Van Toulon van der Koogweg 3 | 6862 EB Oosterbeek
Voorganger: ds. Martin de Jong uit Doorwerth

De dienst wordt georganiseerd vanuit de Raad van Kerken van Oosterbeek-Wolfheze en Doorwerth-Heveadorp.

Veel geschreeuwd, weinig geluisterd
Conflicten tussen mensen spelen niet alleen ver weg, maar zijn dichtbij gekomen. In ons eigen land versterkt populisme de polarisatie tussen ‘wij’ en ‘zij’. Er wordt veel geschreeuwd en weinig geluisterd. Veel mensen voelen zich hier machteloos over en missen de verbinding met mensen in hun eigen buurt. Ook internationaal nemen spanningen en tegenstellingen toe. Er is veel verbeeldingskracht nodig om te blijven geloven in vrede. Niet alleen in oorlogsgebieden, maar ook in ons eigen land waar het zo moeilijk blijkt te zijn om elkaar te blijven vinden.

Hoop op een betere wereld
Ga deze Vredesweek op zoek naar jouw verbeeldingskracht. Door een beroep te doen op je verbeeldingskracht ga je anders kijken en denken. Je maakt je los van bestaande beelden en overtuigingen, nieuwe beelden en ideeën krijgen de ruimte. Verbeeldingskracht stelt je in staat om te dromen, om grenzen te verleggen, om samen te zoeken naar wat je bindt met anderen in plaats van verdeelt. Het stelt je in staat om je te laten inspireren door moedige vredesactivisten in conflictgebieden die blijven geloven in vrede. De kracht van verbeelding biedt hoop op een betere wereld. Een wereld waarin plaats is voor iedereen.

Vrede, wie durft?
PAX is er van overtuigd dat je met elkaar kunt laten zien dat het anders kan. Zolang je maar open staat voor elkaars dromen en beelden over vrede. En je naar elkaar blijft zoeken. Jong en oud, iedereen kan meedoen!

PAX. Vrede, wie durft?
www.vredesweek.nl
Wies Nieuwenhuis, contactpersoon Ambassade van de Vrede Oosterbeek
wies.nieuwenhuis@gmail.com

Pegasus is terug

Begin mei 2017 reisde Sophie Lambrechtsen, initiatiefnemer van de Stichting War Requiem – Bridge to the Future, af naar Engeland. Zij deed dit op uitnodiging van Colin Weir om een standbeeld van Pegasus te onthullen.

Pegasus als talisman
Pegasus, het gevleugelde paard uit de Griekse mythologie, dat samen met zijn berijder Bellerophon ten strijde trok. Deze mytische figuur groeide in de Tweede Wereldoorlog uit tot hét symbool van de Britse paratroepen. Een soort talisman die hun door groot gevaar loodste. Met toestemming van Winston Churchill en een groot gevoel van trots droegen ze het embleem van Pegasus. Tot 1999 …..

In dat jaar was er binnen de Britse luchtmacht een reorganisatie en werd Pegasus vervangen door een adelaar. Veel militairen waren zo gehecht aan het embleem van Pegasus dat ze het aan de binnenkant van hun uniform naaiden. Wat volgde was een lange strijd van de paratroepen om Pegasus terug te krijgen. En dat lukte uiteindelijk in 2015.

Foto: Gazette Standard

Onthulling in Colchester
Op 3 mei jl. waren zo’n 1.000 soldaten er getuige van dat een bronzen Pegasus-beeld onthuld werd. Dat gebeurde in Colchester bij het hoofdkwartier van de 16 Air Assault Brigade.

De toenmalig commandant Colin Weir hield een toespraak. Hij was een voorvechter van het Pegasus-embleem en is tijdens de conferentie een van de sprekers.

Het beeld werd onthuld door de twee jongste soldaten, veteraan David Whiteman en Sophie Lambrechtsen. Zo werden oud en nieuw symbolisch met elkaar verbonden.

Waarom Sophie?
Dat Colin Weir voor de onthulling Sophie Lambrechtsen vroeg, is niet zo verwonderlijk. De 16 Air Assault Brigade is immers de opvolger van de 1st Airborne Division. Deze Britse divisie werd op 17 september 1944 gedropt om de brug van Arnhem de veroveren. Wat volgde was een zware strijd met grote verliezen. In het ouderlijk huis van Sophie in Oosterbeek werden meer dan 300 gewonde Britse militairen opgevangen. De band tussen de Britten en de bevolking van Oosterbeek is altijd sterk gebleven.

Pegasus is weer terug op de uniformen van de paratroepen, het standbeeld schittert in Colchester en verbindt daarmee de soldaten van nu met de dappere strijders van toen.

 

 

Bezoek Agnes Schaap aan Sophie Lambrechtsen

Drie van de vier Airborne-gemeenten kregen of krijgen dit jaar een nieuwe burgemeester. Zo ook Renkum, waar op 12 mei mevrouw Agnes Schaap is geïnstalleerd. Haar collega’s in Arnhem en Ede beginnen pas in september, vlak voor de Airborne Herdenkingen.

Op bezoek in Oosterbeek
Ter voorbereiding op de rol die Agnes Schaap als burgemeester bij de Airborne-Herdenkingen vervult, bezocht ze ook Sophie Lambrechtsen in Oosterbeek. Zij is oprichtster en beschermvrouw van onze stichting. Overigens werd haar vader direct na de oorlog waarnemend burgemeester in Renkum.

Oude pastorie als hospitaal
Sophie Lambrechtsen ontving Agnes Schaap thuis, in de voormalige pastorie. Ze vertelde hoe haar moeder Kate ter Horst daar tijdens de Slag om Arnhem 300 gewonde Britse militairen opving. De militairen die het niet redden, werden tijdelijk in de tuin begraven.

Sophie maakte dit alles als kind van dichtbij mee. Nog steeds krijgt zij bezoek van (familie van) Britse veteranen die door haar moeder in de pastorie zijn verpleegd.

Verhalen toen en nu
Het huis doet automatisch terug denken aan de tijd van toen. Onuitputtelijk zijn de verhalen en herinneringen. Maar natuurlijk kwamen tijdens het kennismakingsbezoek ook het doel en de activiteiten van de door Sophie Lambrechtsen opgerichte Stichting War Requiem – Bridge to the Future ter sprake.

“Moraliteit is de essentie van mens zijn” – Jan Terlouw

Op de 12e conferentie gaat Jacobine Geel in gesprek met schrijver en oud-politicus Jan Terlouw over de relevantie van het thema Moreel Kompas. Zij gaan in op kwesties zoals visie en leiderschap, vertrouwen in de politiek, de greep op conflicten en de aarde die in gevaar is. Niet voor niets richt Jan Terlouw zich vaak tot de jongeren: wat bedreigt hun toekomst?

Eten of gegeten worden
Moreel Kompas is een thema waar Jan Terlouw overduidelijk warm voor loopt. En dat al vele jaren. Op de 1e Conferentie Bridge to the Future in 2006 zei hij in zijn toespraak:

“Het is verklaarbaar dat er in mensen geweld schuilt. We maken deel uit van de natuur of komen voort uit de natuur, zo u wilt, en de natuur is zeer gewelddadig. Eten of gegeten worden. De vraag naar goed en kwaad wordt er niet gesteld.”

Zomers Twello
Jacobine Geel bezocht eind juli Jan Terlouw bij hem thuis, in een zomers Twello. Zij merkten hoe onuitputtelijk het thema Moreel Kompas is. Jan Terlouw wist het aan het eind van het gesprek te vatten in een paar woorden: “Moraliteit is de essentie van mens zijn.”

 

Oorlogsverhaal ‘Ein von Papen Spricht’ na 80 jaar in het Nederlands vertaald

Dochter Felix von Papen presenteert ‘Een von Papen vertelt’ tijdens Bridge to the Future.

Vicky van Asch van Wijck – von Papen presenteert tijdens de Conferentie Bridge to the Future, die plaatsvindt op 15 september, de eerste Nederlandse uitgave van het boek van haar vader ‘Ein von Papen Spricht’. Felix von Papen schreef in 1938 een boek over zijn tijd in concentratiekampen. Zijn dochter draagt tijdens de conferentie een stuk voor uit de Nederlandse vertaling van ‘Een von Papen vertelt’.

Het boek gaat niet alleen over de verschrikkingen die Von Papen meemaakte, maar was vooral een aanklacht tegen het naziregime. Hij verzette zich, nota bene als neef van Franz von Papen, de rijkskanselier die Hitler in het zadel hielp, al voor de Tweede Wereldoorlog tegen het naziregime. Na verschijning van het boek verklaarde Duitsland Felix von Papen tot staatsvijand. In 1942 werd hij verraden en gearresteerd en naar het concentratiekamp Buchenwald gebracht, waar hij uiteindelijk overleed.

De conferentie staat dit jaar volledig in het teken van het thema ‘moreel kompas’: het innerlijke gevoel van mensen dat onderscheid maakt tussen wat goed is en wat slecht. Felix von Papen kan gelden als moreel kompas in moeilijke tijden. Hij durfde het aan zich al voor de Tweede Wereldoorlog tegen de nazidictatuur te verzetten. Zijn dochter vertelt tijdens de conferentie in een gesprek met Jacobine Geel meer over het verzet van haar vader.

Lees meer over Vicky van Asch van Wijck – von Papen

Masterclass scholieren groot succes

Bridge to the Future betrekt ook graag jongeren bij de conferentie. Op 23 juni konden zij een masterclass volgen met de prikkelende titel “Trump als moreel kompas? Een moreel kompas voor Trump?”

Het doen en laten van Trump
Veel mensen en staten maken zich zorgen over de opstelling van president Donald Trump in de wereldpolitiek. Maar ook dat zijn beleid de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs.ernstig zal bemoeilijken. Aan de andere kant deed Trump waar velen al jaren om vroegen maar wat zijn voorganger Obama niet aandurfde: het bestraffen van het gebruik van chemische wapens in Syrië.

Masterclass door Bertjan Verbeek
Het moreel kompas van Trump vormt een dankbaar thema voor een masterclass door Bertjan Verbeek, hoogleraar internationale betrekkingen op de Radboud Universiteit. Ruim 20 leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Arnhem en het Liemerscollege kregen op 23 juni eerst een hoorcollege en zochten daarna in groepjes antwoorden op de volgende vragen:

  • Is Trump een moreel kompas voor andere landen?
  • Presenteert Trump zich bij crises wereldwijd als moreel kompas?
  • Wat is de invloed van zijn persoonlijk moreel kompas op het buitenlands beleid van Amerika?

Startschot voor verdere verdieping
De masterclass vormde het startschot voor verdere verdieping in het thema moreel kompas:

  • Sommige leerlingen gaan hun Profiel Werkstuk maken over de thema’s moreel kompas, Amerika en Trump.
  • Begin september geeft Bertjan Verbeek op deze en andere scholen in de regio gastlessen. De focus ligt dan op het Syrië-conflict.
  • De meeste leerlingen bezoeken met hun school op 15 september de conferentie.

Het moreel kompas is duidelijk een thema dat leeft onder jongeren.

Lees meer over het onderwijs programma & jongeren

 

De aankomst van de Titanic

De Stichting War Requiem – Bridge to the Future stelt zich ten doel ten tijde van de Airborne Herdenkingen door middel van culturele en kunstzinnige initiatieven bewustwording te stimuleren op het gebied van oorlog, vrede en vrijheid.

In september 2017 presenteert De Nieuwe Oost het theaterstuk De Aankomst van de Titanic. Hieronder meer informatie.

Sicilië. Nu. Een arm dorp ontvangt groot nieuws. Een cruiseschip zo groot als een flatgebouw zal voor de kust aanmeren, wat nog nooit eerder is gebeurd. Een ongekende goudkoorts maakt zich van het dorp meester. Van flesjes olijfolie en sinaasappels tot zelf gehaakte pannenlappen – plots heeft iedereen iets dat verkocht kan worden.

Op dat cruiseschip – een man. De vijftig gepasseerd en met de wens te doen wat hij al zo lang denkt: niets. Nu zijn vrouw en kinderen hem verlaten hebben wil hij het liefst stilstaan, en waar kan dat beter dan op een cruiseschip?

De Aankomst van de Titanic (en andere heldendichten) is een duister sprookje over de rafelranden van Europa. Over wachten, vluchten en vastzitten.

De Aankomst van de Titanic is te zien van woensdag 13 tot en met zondag 17 september in Theater aan de Rijn.