Kaartverkoop War Requiem Het Gelders Orkest gestart

War Requiem van Benjamin Britten

Stichting War Requiem – Bridge to the Future heeft als doel om bewustwording op het gebied van oorlog, vrede en vrijheid te stimuleren. Vanuit de herinnering aan de Slag om Arnhem wil zij een brug slaan naar de toekomst. Rondom de 75e Herdenking van de Slag om Arnhem organiseert de stichting de Conferentie Bridge to the Future en ondersteunt zij de uitvoering van het War Requiem van Benjamin Britten.

Het indrukwekkende War Requiem van Benjamin Britten is gecomponeerd ter gelegenheid van de opening in 1962 van de nieuwe kathedraal van Coventry, gebouwd naast de door oorlogsgeweld verwoeste St. Michael’s Cathedral. In het Requiem verwerkte Britten teksten van de Engelse dichter Wilfred Owen, die in 1918 vlak voor de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog sneuvelde.

Dit jaar de 75e Herdenking van de Slag om Arnhem brengt Het Gelders Orkest het War Requiem in Musis in Arnhem op zaterdag 21 september en zondag 22 september. Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Gelderland Herdenkt.

Voor het bestellen van kaarten klik hier.

Trailer 2014

Overweldigend, indrukwekkend, prachtige vertolking, aldus menig reactie op twitter na de uitvoeringen van het War Requiem door Het Gelders Orkest op 20 en 21 september 2014 in de sfeervol verlichte Eusebiuskerk in Arnhem resp. Stevenskerk in Nijmegen. De lovende recensies in Trouw en de Volkskrant getuigen van het artistieke niveau dat chef-dirigent Manacorda met orkest, koren en solisten weet te bereiken. In het kader van de herdenkingen waren deze uitvoeringen van het War Requiem zoals Britten het bedoeld heeft: een aangrijpende aanklacht tegen oorlog – méér dan een concert.

Eerdere uitvoeringen
In september 2002 vond de eerste uitvoering van het War Requiem plaats door Het Gelders Orkest in samenwerking met de Stichting War Requiem – Brige to the Future, en wel op 20 september in De Vereeniging in Nijmegen en op 21 september in Musis Sacrum in Arnhem. Het Gelders Orkest stond onder leiding van chef-dirigent Lawrence Renes.

Het indrukwekkende War Requiem van Benjamin Britten is gecomponeerd ter gelegenheid van de heropening in 1962 van de door oorlogsgeweld verwoeste St. Michael’s Cathedral van Coventry. In het Requiem verwerkte Britten teksten van de Engelse dichter Wilfred Owen die in 1918 vlak voor de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog sneuvelde.

Door Het Gelders Orkest werd een educatief programma opgezet waarin jongeren kennis maakten met het werk van Britten en de achtergrond van het War Requiem. Ze bezochten repetities en maakten tekeningen en gedichten over vrijheid die bij het concert in Arnhem werden tentoongesteld en in een boekje gebundeld. Het concert in Arnhem was met 892 bezoekers, waaronder de Britse en Poolse ambassadeur en ruim 200 andere genodigden, uitverkocht; in Nijmegen waren 900 bezoekers. Voorafgaand aan het concert in Arnhem hield Sir Donald Mitchell, de biograaf van Britten, een inleiding die door 200 mensen werd bezocht.

In september 2004, bij de 60e herdenking van de Slag om Arnhem, werd het War Requiem opnieuw door Het Gelders Orkest uitgevoerd, ditmaal onder leiding van chef-dirigent Martin Sieghart. De concerten vonden plaats op 17 september in De Vereeniging in Nijmegen en op 18 september in Musis Sacrum in Arnhem. Op dezelfde wijze als in 2002 was er een educatief project voor scholieren uit het voortgezet onderwijs. Bij de uitvoering in Arnhem vond een unieke samenkomst plaats van de ambassadeurs van Engeland, Duitsland, Polen en Oostenrijk.

In september 2009, bij de 65e herdenking van de Slag om Arnhem heeft Het Gelders Orkest met steun van onze stichting het monumentale War Requiem van Benjamin Britten weer uitgevoerd. En wel op zaterdagavond 19 september in Musis Sacrum te Arnhem en op zondagavond 20 september in de Nijmeegse Vereeniging. De uitvoering in Nijmegen vormde de afsluiting van de herdenkingen in Nijmegen ter gelegenheid van de Waaloversteek en de herovering van de Waalbrug door de geallieerden op diezelfde datum 65 jaar geleden. Burgemeester Thom de Graaf hield voorafgaand aan de uitvoering in Nijmegen een toespraak.

Traditie worden
Na afloop van de uitvoering van het War Requiem in Arnhem dankte Sophie Lambrechtsen Het Gelders Orkest en Martin Sieghart voor de wijze waarop het War Requiem nu al voor de derde keer als thematisch werk en als Bridge to the Future Manifestatie is uitgevoerd. “Het War Requiem is het waard om traditie te worden en nog lang te blijven”, aldus de voorzitter van de Stichting War Requiem – Bridge tot the Future. Lees meer …

Impact War Requiem – kunstwerken studenten ArtEZ
Gegrepen door de heftige muziek van Benjamin Britten en gedreven door de inspirerende gedichten van Wilfried Owen in dit Requiem hebben zes studenten beeldende kunst van ArtEZ kunstwerken gemaakt die te zien waren rondom de uitvoeringen van het War Requiem en bij de Conferentie Bridge to the Future 2009. Lees meer …