“De zwakheid van internationale organisaties is een van de grootse plagen waar we mee te kampen hebben.” Aldus Joris Voorhoeve. “Ze worden kort gehouden door lidstaten. Of door zwakke of kwaadaardige besturen, een van de andere grote plagen die ik beschrijf in mijn boek Negen plagen tegelijk.”

“Hoe creëer je een global citizen? De Verenigde Naties zouden hiervan de voorhoede moeten zijn, die heb je nodig.” Petra Stienen verliet vier jaar geleden de diplomatieke dienst, maar voelt zich daarmee nog altijd verbonden. Een diplomaat is voor haar geen bruggenbouwer, maar een interpreter (vertolker). Stienen schreef al in 2008 het boek Dromen van een Arabische Lente. Ze volgt de recente ontwikkelingen in de Arabische wereld op de voet en geeft daarop in alle media deskundig commentaar.

Brigade-generaal b.d. Peer Everts voerde Dutchbat-bataljons aan in Libanon en in Bosnië. Hij spreekt op de conferentie vanuit zijn persoonlijke ervaring als militair. “De VN is het belangrijkste orgaan om militaire inzet te legitimeren. De manier waarop dat gaat, is niet altijd helder. Het besluit op basis waarvan in Libië wordt geopereerd, laat veel ruimte voor interpretatie.”

Deze drie kenners van internationale betrekkingen geven een inleiding op de 6e Conferentie Bridge to the Future met het thema UN, Bridge to the Future?