Focus Filmtheater Arnhem vertoonde in samenwerking met Bridge to the Future op drie donderdagavonden een boeiende film rond het thema Geweldloos Verzet. Er was steeds een inleiding en/of debat en het filmprogramma vormde dan ook een waardevolle aanvulling op de conferentie van 21 september.

  • How to start a revolution 6 september
  • A stranger came to town 13 september
  • Disturbing the peace 20 september

How to start a revolution do. 6 september
Portret van de innemende wetenschapper en politicoloog Dr. Gene Sharp. In 1993 kwam zijn handboek uit met 198 handgrepen voor geweldloos verzet. Sindsdien is dit een inspiratiebron en leidraad voor vreedzame revoluties.

Vooraf was er een inleiding door Eva Rovers. Zij is cultuurhistoricus en auteur van o.a. Ik kom in opstand, dus wij zijn. Regelmatig geeft zij presentaties over opstand en duurzaam verzet. Haar inleiding is zeker iets om naar uit te kijken.

A stranger came to town do. 13 september
De complexe werkelijkheid van de oorlog in Syrië kan niet worden gereduceerd tot een simpele kwestie van goed tegen kwaad. Aan het woord komen vier inwoners van Aleppo over de chaos in hun stad en in hun land. Hoe kijken zij tegen dit conflict aan?

Aansluitend was er een zaalgesprek met regisseur Thomas Vroege en met Zaid Muhammad. Op Bridge to the Future is Zaid een van de sprekers. Hij studeerde in Aleppo toen daar de aanvankelijk geweldloze revolutie begon. In 2016 vluchtte hij naar Nederland.

Disturbing the peace do. 20 september
De film volgt een groep voormalige Israelische elite-soldaten en Palestijnse strijders in hun gezamenlijke inspanningen voor een humanere wereld. Zij transformeren van soldaten naar geweldloze vredesactivisten en richten Combatants for Peace op.

Aansluitend was er een zaalgesprek met Yonathan Shapira. Als helikopter-piloot in het Israëlische leger rezen op een gegeven moment bij hem de twijfels over zijn werk en het militaire Israëlische beleid. Hij verlaat het leger en is medeoprichter van Combatants for Peace. Vrijdag 21 september was hij een van de sprekers op Bridge to the Future.