© European Union 2024 – Source : EP.)

Sophie in ‘t Veld (Vollenhove NL, 1963) was van 2004 tot 2024 lid van het Europees Parlement. Aanvankelijk voor D66 en sinds 2023 voor Volt. Gedurende twintig jaar was ze lid van de Europese fractie verwant aan de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE), thans Renew Europe.

Sophie in ’t Veld heeft zich onvermoeibaar ingezet voor democratie, rechtsstaat en grondrechten (DRG). In 2018 werd op haar initiatief binnen het Europarlement de Monitoring Group voor Democratie, Rechtsstaat, en Grondrechten opgerichtna de moord op journalisten in Malta en Slowakije. Dit was het eerste structurele toezicht van het Europees Parlement op EU-lidstaten waar de rechtsstaat en democratie onder druk staan. Voorts is Sophie initiatiefnemer van de rechtsstaats-APK die de Europese Commissie uitvoert en die mede de basis vormt voor de rechtsstatelijke voorwaarden die sinds 2019 verbonden zijn aan de EU-subsidies.

Door de jaren heen heeft in Sophie ’t Veld zich toegespitst op het verdedigen van democratie en rechtsstaat in de EU, het verdedigen van grondrechten zoals privacy en het oplossen van de problemen die het gevolg zijn van Europa’s achterhaalde asiel- en migratiestelsel. Met het verschijnen van haar boeken The Scent of Wild Animals (2021) en Naakte Macht (2023) is het hervormen en versterken van de Europese Democratie een belangrijk speerpunt geworden.