Op de 12e conferentie gaat Jacobine Geel in gesprek met schrijver en oud-politicus Jan Terlouw over de relevantie van het thema Moreel Kompas. Zij gaan in op kwesties zoals visie en leiderschap, vertrouwen in de politiek, de greep op conflicten en de aarde die in gevaar is. Niet voor niets richt Jan Terlouw zich vaak tot de jongeren: wat bedreigt hun toekomst?

Eten of gegeten worden
Moreel Kompas is een thema waar Jan Terlouw overduidelijk warm voor loopt. En dat al vele jaren. Op de 1e Conferentie Bridge to the Future in 2006 zei hij in zijn toespraak:

“Het is verklaarbaar dat er in mensen geweld schuilt. We maken deel uit van de natuur of komen voort uit de natuur, zo u wilt, en de natuur is zeer gewelddadig. Eten of gegeten worden. De vraag naar goed en kwaad wordt er niet gesteld.”

Zomers Twello
Jacobine Geel bezocht eind juli Jan Terlouw bij hem thuis, in een zomers Twello. Zij merkten hoe onuitputtelijk het thema Moreel Kompas is. Jan Terlouw wist het aan het eind van het gesprek te vatten in een paar woorden: “Moraliteit is de essentie van mens zijn.”