Suffragette | Film + Gesprek | Met Hedy d’Ancona en Vulva verbond | Woensdag 6 september 2023 |

Op 6 september wordt de film Suffragette (Sarah Gavron, 2015) vertoond met aansluitend een activistisch statement van de jonge intersectionele feministen van Vulva verbond over de positie van de vrouw in het huidige politieke landschap en een zaalgesprek met Hedy d’Ancona. Wat rest er van de erfenis van de suffragettes van weleer als je kijkt naar de adembenemende vrouwenhaat waarmee politici als Sigrid Kaag dagelijks te maken hebben?

Filmbeschrijving
Honderdvier jaar geleden werd in Nederland het vrouwenkiesrecht ingevoerd. Daar ging een jarenlange strijd aan vooraf die werd gestreden door moedige, activistische vrouwen. In Groot-Brittannië waren het de suffragettes die met radicale actie gelijke rechten voor vrouwen en mannen, en dus deelname aan het democratisch proces door vrouwen probeerden af te dwingen. Een grote naam in deze beweging was feministe van het eerste uur Emmeline Pankhurst.

 

Pankhurst is een bijpersonage in Sarah Gavrons krachtige drama Suffragette. Hoofdpersonage is Maud (een mooie rol van Carey Mulligan). Gavron wilde het verhaal vertellen van wat zij zag als de werkelijke strijders bij de Suffragettes. Dat waren niet de hoogopgeleide vrouwen uit de hoogste klassen, maar de arbeidsters die ervoeren dat hun vreedzame protesten tot niets leidden. De enige kans op verandering die overbleef was radicalisering en zelfs geweld. In hun strijd voor gelijke rechten zetten zij alles op het spel: hun banen, hun gezinnen, hun kinderen en hun leven. Maud was zo’n strijder. Het verhaal van haar gevecht voor vrouwenrechten is meeslepend en schokkend als een thriller; en tegelijkertijd hartverscheurend en inspirerend.

 

Over de sprekers
Hedy d’Ancona was docent sociale geografie en planologie voordat ze fulltime politicus werd. Ze was respectievelijk Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, lid van de Eerste Kamer voor de PvdA en het Europees Parlement. Ook is zij een van de oprichters van het feministische maandblad Opzij.

 

Vulvaverbond is een intersectioneel feministisch kunstcollectief, bestaande uit Celine Terpstra en Pam Plaschek. Ze hebben elkaar gevonden in gezellig samen boos zijn, mooie kleurtjes en glitter. In hun werk speculeren ze door middel van utopische en radicale ideeen hoe de wereld ook zou kunnen zijn. Ze hopen je uit te dagen tot een ander meervoudig perspectief, waarin boosheid een plek krijgt en er ruimte is voor een gelijkwaardigere realiteit.

 

Reserveer je tickets via de website van Focus