Moderator Eveline van Rijswijk onderzoekt in het gesprek met Theo Vleugels en Dave Ensberg welke rol herdenken en educatie spelen bij het komen tot verzoening.

 

Theo Vleugels is algemeen directeur van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting (die 13 september 75 jaar bestaat). Een collega dus van Daniela Schily.

De missie van de stichting is vergelijkbaar met die van de Volksbund Deutsche Kriegsgräbefürsorge: aan de hand van de verhalen van oorlogsslachtoffers bijdragen aan het besef dat vrede, vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. Ook de Nederlandse Oorlogsgravenstichting betrekt de jongere generatie.

Vleugels is onder de indruk van de manier waarop Duitsland met haar verleden omgaat: vanuit het erkennen van de eigen fouten. Het valt hem op dat Duitsers na een blik in de spiegel anders ‘verzoenen’ dan Nederlanders. “Een Duitser wil daarna praten met zijn vroegere tegenstander en samenwerken.

Een Nederlander ziet eerst het slachtoffer en vraagt zich daarna niet genoeg af wat er bij ons misging in de oorlog. ” Maar er zijn meer verschillen, in het onderwijs voor jongeren bijvoorbeeld. “In Nederland kiezen we de ingang van persoonlijke verhalen, in Duitsland ligt het accent op de theorie en minder op emoties, terwijl jongeren hier misschien wel voor open staan.”

In zijn bijdrage aan de Bridge to the Future Talkshow zal Vleugels uitgaan van het begrip ‘spiegel’.

‘We moeten het verleden verwerken voordat we de toekomst tegemoet gaan’. Wat vindt u, en wat vind jij? Laat je reactie achter.

  • Stelling: ‘We moeten het verleden verwerken voordat we de toekomst tegemoet gaan’