Extra bericht: Helaas zal Daniela Schily niet deelnemen aan de Talkshow. Hiervoor in de plaats zal de heer Dave Ensberg-Kleijkers directeur- bestuurder van stichting Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton en NUSO  in gesprek gaan met Theo Vleugels, directeur van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting

 

Bridge to the Future vindt het belangrijk dat jongeren worden betrokken bij de thema’s. Dit keer hebben studenten van de HAN University of Applied Sciences vragen gesteld aan een aantal van de gastsprekers over het thema Verzoening.

Franziska Pietsch, student International Business aan de HAN University of Applied Sciences in gesprek met Daniela Schily voormalig secretaris van de Duitse Oorlogsgraven Stichting.

De Duitse Daniela Schily was van september 2015 tot mei van dit jaar algemeen secretaris van de Duitse Oorlogsgraven Stichting die zich inzet voor verzoening, vrede en een sterk Europa.

Wat heeft Europa nu met oorlogsgraven te maken? Alles! De Volksbund onderhoudt 2,7 miljoen oorlogsgraven op 800 begraafplaatsen in 46 landen. “Oorlogsgraven confronteren ons met de gevolgen van geweld en oorlog. Ze manen ons aan tot vrede maar zijn ook een plek om te leren”, aldus de Volksbond. “Oorlogsgraven confronteren ons met de gevolgen van geweld en oorlog. Ze manen ons aan tot vrede maar zijn ook een plek om te leren”, aldus de Volksbond.

De arts en humanist Albert Schweitzer zei: “Die Kriegsgräber sind die großen Prediger des Friedens.” Daarom is Europa belangrijk. Daarom organiseert ook de organisatie internationale workshops voor jongeren, waar zij vriendschappen kunnen sluiten over alle grenzen heen. Zelf heeft Daniela vrienden door heel Europa: in Nederland, Frankrijk, Rusland en op de Balkan. Dit is allemaal mogelijk dankzij de Europese integratie en de vele moedige mensen die tot verzoening bereid zijn. Maar ze weet ook: “Oorlog wordt altijd voorbereid door fascisme en vooroordelen, door hetze en haat”, zoals zij in een videostatement van vorig jaar zegt, 75 na de oorlog (klik hier).

Duitsland geeft zich al decennialang rekenschap van zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Zo zeer zelfs dat in Duitsland de stelling ‘Ook Duitsland heeft zijn slachtoffers’ nog altijd een gevoelig onderwerp is om over te praten.

Daarom brengt Daniela Schily deze stelling in: ‘Ook Duitsland had zijn slachtoffers. Denk aan het bombardement op Dresden.’  Wat vindt u, en wat vind jij? Laat je reactie achter.

Vraag Daniela

  • Stelling: ‘Ook Duitsland had haar slachtoffers. Denk aan het bombardement op Dresden.’ 

 

Het gesprek tussen Mpho Tutu en professor Hamber zal in het Engels plaatsvinden.