Bridge to the Future vindt het belangrijk dat jongeren worden betrokken bij de thema’s. Dit keer hebben studenten van de HAN University of Applied Sciences vragen gesteld aan een aantal van de gastsprekers over het thema Verzoening.

Geert Corstens, jurist en voormalig president van het Hoge Raad der Nederlanden in gesprek met Nick Valk, student Rechten aan de HAN University of Applied Sciences over het thema Verzoening.

 

 

De jurist Geert Corstens is onze oud-voorzitter. Hij was officier van justitie, hoogleraar, raadsheer en later president van de Hoge Raad der Nederlanden. Corstens verdiept zich al langer in het thema Verzoening en verbindt dit met begrippen als vergeten, vergelden en vergeven. Hij schrijft er ook over (voor een voorbeeld klik hier).

Onafhankelijk en onpartijdig legt de rechter mensen die een misdaad hebben begaan, een straf op, namens de samenleving. Deze vergelding is gelegitimeerd, aldus Corstens, maar over het algemeen mist hij in de rechtspraak ruimte voor verzoening, want: “Een mens wordt niet als crimineel geboren.” Liever zou hij de ijzeren koppeling tussen ‘misdaad en straf’ veranderd willen zien in ‘misdaad en leven na de misdaad’. Dit gaat op voor zowel de dader als het slachtoffer en geeft ruimte voor verzoening. “Verzoenen doe je voor jezelf en dat werkt helend”, zegt hij. Maar hij erkent ook dat je dit wel moet kunnen opbrengen. Daarbij helpt het bepaald niet wanneer politici met ferme taal reageren op bijvoorbeeld incidenten van zinloos geweld, om maar te laten zien hoe verontwaardigd ze zijn. “Dat is schreeuwen om aandacht”, vindt Corstens. “De rechter moet kalmte brengen in dit emotionele klimaat van nu.”

Geslaagde voorbeelden van verzoening zijn er genoeg, in ons land en daarbuiten. Tijdens de Bridge to the Future Talkshow komen deze hoopvolle voorbeelden aan bod.

  • Stelling: ‘Een mens wordt niet als crimineel geboren’