Gratis lesprogramma voor scholieren over Vrijheid en Verzoening
Op www.bridgetothefuture.nl staat een gratis te downloaden lesprogramma over Vrijheid en Verzoening klaar. Docenten kunnen het naar eigen inzicht gebruiken om deze thema’s in de klas te bespreken. Het lesprogramma is gericht op havo- en vwo-leerlingen van 15-18 jaar. Docenten kunnen het breed inzetten, in de eerste plaats natuurlijk om hun leerlingen voor te bereiden op het online bijwonen van de talkshow. Het lespakket bestaat uit de documentaire ‘In dienst van de vrijheid’ van storyteller/regisseur Julie Holtzhuizer en drie korte clips daaruit van elk 4-6 minuten. Daarnaast is er een handleiding voor docenten.

Creatieve concepten van HAN-studenten over Verzoening
Een groep studenten van de HAN-opleiding Communication & Media Design lieten op 20 mei aan hun docenten  en aan onze voorzitter zien wat ze in een week tijd bedacht hadden aan concepten. Ze lieten zich inspireren door het thema van de Bridge to the Future Talkshow 2021: Verzoening. Dat was een opdracht in het kader van ons Jongerenprogramma Be Aware. De concepten zijn gericht op jongeren en moeten bijdragen aan bewustwording op het gebied van vrede en vrijheid, en toekomstgericht herdenken.

tussentijdse presentaties CMD (Communication &Media Design) studenten van de Academie IT en Mediadesign van de HAN
tussentijdse presentaties CMD (Communication &Media Design) studenten van de Academie IT en Mediadesign van de HAN

Daar zijn de studenten helemaal in geslaagd met topideeën! Hier komen ze:

  • Een interactieve praatmuur op scholen. Het parool is: niet oordelen maar delen. Doel: culturele verschillen overbruggen, onwetendheid en onbegrip verminderen.
  • Een bordspel waarbij je sneller vooruitkomt als de manier waarop je kritiek uit milder is. Hoofdrolspelers zijn: Sneerbeer Steve, Stefanie Stoorzender, Aso Arend, Bennie Braaf en Lode Ontwijk. Doel: beter leren omgaan met het geven en ontvangen van kritiek.
  • Een lespakket voor middelbare scholen met als doel meningsverschillen te overbruggen, in de letterlijke betekenis, dus met een brug! Leerlingen die in opvattingen ver van elkaar afstaan komen dichter bij elkaar te staan na een discussie over stellingen waarin ze nieuwe inzichten krijgen.
  • Een AR-Tour (Augmented Reality) door Arnhem waarbij jongeren zich bewust worden van hun vooroordelen over vluchtelingen. Onderweg krijgen ze daarvoor informatie waarmee ze zich beter kunnen inleven in het lot van vluchtelingen. Street Art is onderdeel van de Tour door Arnhem.

Heleen van Campen, voorzitter van de stichting en projectleider van het jongerenprogramma Be Aware, was net als vorig jaar enorm onder de indruk van de veelzijdigheid van de concepten en van de zorgvuldigheid waarmee ze onderbouwd werden. Het denk- en maakproces was een bewustwording op zich, vertelden de studenten. En dat is net zoveel waard als het uiteindelijke product zelf! De eindpresentatie volgt nog. Bestuursleden van de Stichting zullen hier aanwezig zijn.