Gratis lesprogramma voor scholieren over Vrijheid en Verzoening
Op www.bridgetothefuture.nl staat een gratis te downloaden lesprogramma over Vrijheid en Verzoening klaar. Docenten kunnen het naar eigen inzicht gebruiken om deze thema’s in de klas te bespreken. Het lesprogramma is gericht op havo- en vwo-leerlingen van 15-18 jaar. Docenten kunnen het breed inzetten, in de eerste plaats natuurlijk om hun leerlingen voor te bereiden op het online bijwonen van de talkshow. Het lespakket bestaat uit de documentaire ‘In dienst van de vrijheid’ van storyteller/regisseur Julie Holtzhuizer en drie korte clips daaruit van elk 4-6 minuten. Daarnaast is er een handleiding voor docenten.

Jongerenprogramma Be Aware
Het lespakket is een van drie pijlers van ons jongerenprogramma Be Aware. De tweede pijler is de jaarlijkse opdracht aan studenten van de Academie voor IT en Media Design van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Dit jaar was de opdracht: bedenk in een week tijd in welk product of concept jij het thema Verzoening wil vormgeven. De ideeën hiervoor zijn al ingediend bij de docent. De studenten zijn ze nu aan het uitwerken. De resultaten worden gepubliceerd op bridgetothefuture.nl. De derde pijler is: interactieve masterclasses geven in het voortgezet onderwijs. Meer weten? Stuur een mailtje naar info@bttf.nl.

Tussentijdse presentaties CMD (Communication &Media Design) studenten van de Academie IT en Mediadesign van de HAN.

Een klas studenten van de opleiding Communication & Media Design toonden op 20 mei hoe ze tot dan toe passend binnen hun curriculum aan de slag gegaan waren met de opdracht van de Stichting.

De opdracht was: Lever een bijdrage aan bewustwording door jongeren op het gebied van vrede en vrijheid met een product rond het thema van de interactieve Talkshow op 17 september 2021 ””Verzoening””

 

tussentijdse presentaties CMD (Communication &Media Design) studenten van de Academie IT en Mediadesign van de HAN
tussentijdse presentaties CMD (Communication &Media Design) studenten van de Academie IT en Mediadesign van de HAN

Aan het eind van elke presentatie checkten de studenten of hun product binnen de doelstelling van de Stichting paste. Dit was zeker het geval, zeker ook omdat onze doelstelling ‘’ toekomst gericht herdenken ‘’ veel ruimte voor creativiteit geeft. Net als vorig jaar was de Stichting weer enorm onder de indruk van de veelzijdigheid van de producten, en van de zorgvuldigheid waarmee de producten onderbouwd werden. Het denk- en maakproces, eigenlijk de bewustwording van deze jongeren zelf, is al net zoveel waard als het uiteindelijke product zelf! De concepten die gepresenteerd werden hadden de volgende onderwerpen:

  • Niet oordelen maar delen: een interactieve praatmuur op scholen. Doel: culturele verschillen overbruggen, onwetendheid en onbegrip verminderen.
  • Verzoening bereiken door jongeren beter te leren omgaan met het geven en ook ontvangen van kritiek. Het product is een bordspel waarin je sneller vooruit komt als de wijze waarop je kritiek uit milder is. Hoofdrolspelers zijn: Sneerbeer Steve, Stefanie Stoorzender, Aso Arend, Bennie Braaf en Lode Ontwijk.
  • Lespakket voor middelbare scholen met als doel meningsverschillen te overbruggen. Met letterlijk een brug waar ver van elkaar afstaande leerlingen na discussie aan de hand van stellingen en het vergaren van nieuwe inzichten letterlijk dichter bij elkaar komen te staan.
  • AR (Augmented Reality) Tour door Arnhem waarbij jongeren zich bewust worden van hun vooroordelen over vluchtelingen en mbv meer informatie zich beter kunnen inleven in het lot van vluchtelingen. Street art is onderdeel van de Tour door Arnhem.

Wat een creativiteit! We verheugen ons erg op de eindpresentatie eind juni waar we met een paar bestuursleden naar toe zullen gaan.