In dienst van de Vrijheid & Educatieve clips met handleiding

Klik op het plaatje om verder te gaan

Documentaire In dienst van de vrijheid

Educatief programma “In dienst van de Vrijheid” – Drie educatieve clips met opdrachten rond het thema Vrijheid

Activiteiten Bridge to the Future in september 2020

Alternatief programma

Online première vrijdag 18 september 2020: Documentaire ‘In dienst van de vrijheid’

Aan het woord Burgemeester Marcouch met Sophie Lambrechtsen en studenten. Ook gaan Theo Vleugels en Gregory Sedoc met elkaar in gesprek en is er een bijdrage van de Dean van de Kathedraal van Coventry, John Witcombe. Celliste Inge Grevink verzoent door te spelen in de Eusebiuskerk.

Lancering van de documentaire op vrijdag 18 september 2020 op onze website www.bridgetothefuture.nl

online drie korte educatieve clips

Naast de documentaire is er ook een educatief deel opgenomen. Drie thema's met actuele en maatschappelijke vragen en of opdrachten voor jongeren (curriculum).

Op vrijdag 18 september online drie korte Educatieve onderdelen van de documentaire te bekijken met vragen voor jongeren van de hoofdrolspelers uit de documentaire

Groep 3
Samenwerking jongerenprogramma Be Aware en Academie voor IT en Media Design van Hogeschool Arnhem en Nijmegen

De opdracht was om met een product rond het thema ‘’ Verzoening’’, voor de doelgroep ‘’jongeren’’ een bijdrage te leveren aan bewustwording op het gebied van vrede en vrijheid.

Op 10 en 11 juni 2020 hebben 8 groepen eerstejaars online presentaties gegeven aan het bestuur van onze stichting (opdrachtgever)

Project Blik op Vrijheid Stichting Zora
Programma Focus Filmtheater – Speciale Filmavond: Project Blik op Vrijheid

Korte filmportretten van vluchtelingen in verschillende tijdsgewrichten met zaalgesprek.

Woensdag 16 september 2020 om 19:00 uur een bijzondere filmavond project Blik op Vrijheid

Voorlezen Psalm 91 aan de gewonde Britse militairen tijdens de Slag om Arnhem; Kate ter Horst bij opname film Theirs is the Glory, uit 1946. (foto collectie Airborne Museum)
De Arnhemsche Psalm als Herdenkingsconcert verplaatst naar 2021

Tijdens de Slag om Arnhem verzochten gewonde Engelse soldaten, die door Kate ter Horst in haar huis in Oosterbeek werden opgevangen en verzorgd, om voorlezing van de zeer toepasselijke Psalm 91.

Verplaatst naar 2021

Agenda

  • De Arnhemsche Psalm als Herdenkingsconcert verplaatst naar 2021
    Tijdens de Slag om Arnhem verzochten gewonde Engelse soldaten, die door Kate ter Horst in haar huis in Oosterbeek werden opgevangen en verzorgd, om voorlezing van de zeer toepasselijke Psalm 91. Dit verhaal werd voor de dichter Jan Engelman uitgangspunt voor de “Arnhemsche Psalm”, waarin hij de tragische gebeurtenissen rond de Slag om Arnhem in september 1944 beschrijft.
    De componist Herman Strategier, die destijds in Arnhem woonde en de Slag en de evacuatie meemaakte, zette de indringende tekst van Engelman in opdracht van de Gemeente Arnhem op muziek, ter gelegenheid van 10 jaar Bevrijding. Volgens Strategier zou de Arnhemsche Psalm kunnen dienen als een epos over de ondergang van elke stad, waar ook ter wereld. Daarmee krijgt de Arnhemsche Psalm een universeel karakter dat dienst kan doen bij elke vorm van herdenking van oorlog en bevrijding.
    Voorlezen Psalm 91 aan de gewonde Britse militairen tijdens de Slag om Arnhem; Kate ter Horst bij opname film Theirs is the Glory, uit 1946. (foto collectie Airborne Museum)
    Voorlezen Psalm 91 aan de gewonde Britse militairen tijdens de Slag om Arnhem; Kate ter Horst bij opname film Theirs is the Glory, uit 1946. (foto collectie Airborne Museum)
    De Stichting War Requiem – Bridge to the Future heeft zich ingespannen om de Arnhemsche Psalm in september 2020 opnieuw uit te laten voeren. Dat werd mogelijk dankzij een subsidie in het kader van het programma Gelderland Herdenkt.
    Vanwege de Corona-maatregelen is dit nu een jaar uitgesteld. Hopelijk kunnen het orkest Phion, het koor, de dirigent en solisten dan wel samen op het podium van de Parkzaal in Musis plaatsnemen en de Arnhemsche Psalm als Herdenkingsconcert uitvoeren.

 

  • Focus Film: Woensdag 16 september 2020 Blik op Vrijheid

    Zes filmportretten van vluchtelingen.

    Focus Filmtheater Arnhem vertoond in samenwerking met Bridge to the Future op woensdag 16 september 2020 om 19:00 uur een bijzondere filmavond project Blik op Vrijheid

    Nu de hele wereld in de ban is van het Corona-virus heeft het thema vrijheid een onverwacht wrange lading gekregen. We ervaren eens te meer hoe kostbaar onze vrijheid is. Om toch stil te staan bij het feit dat 2020 het jaar is waarin we vieren dat 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, organiseren Stichting Bridge to the Future en Focus Filmtheater een bijzondere filmavond. Op woensdag 16 september om 19:00 wordt het project Blik op Vrijheid vertoond. Onderdeel van dit project zijn zes korte filmportretten van vluchtelingen wier vluchtverhalen zich afspelen in verschillende tijdsgewrichten. Naast de vertoning van deze portretten, is er een zaalgesprek met verschillende betrokkenen.

    Project Blik op Vrijheid Stichting Zora
    Project Blik op Vrijheid Stichting Zora

    Blik op Vrijheid; vluchtverhalen toen en nu
    De afgelopen 80 jaar hebben veel mensen moeten vluchten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verlieten velen hun dorp of stad in Nederland en in de decennia daarna zochten mensen hier een veilig thuis. De situatie in hun geboorteland, de reden voor hun vlucht en de manier waarop ze een nieuw leven hebben gevonden, verschilt per land, per tijd en per persoon. Ze hebben ieder een eigen blik op vrijheid.

    In zes korte filmportretten vertellen mensen over hun ervaringen met onvrijheid, vluchten en aankomen in een nieuw land. We maken kennis met Teun Jordaan die in 1940 vanuit Rhenen werd geëvacueerd. Met Otto Szauer die in 1956 Hongarije ontvluchtte. En Benito Sanchez die verbannen werd uit Pinochets Chili. Ziba Nillian uit Iran vertelt hoe zij in 1994 met haar gezin vluchtte voor het strenge regime van Ayatollah Khomeiny. Recenter zijn de verhalen van Abdel Tarakji die in 2015 als 16-jarige in zijn eentje vanuit Syrië naar Nederland kwam en Sham Hassan, die in 2016 met haar familie uit Syrië naar Nederland vluchtte.

     

  • Jongerenprogramma Be Aware 2020

    Op 10 en 11 juni 2020 hebben 8 groepen eerstejaars studenten van de Academie voor IT en Media Design van Hogeschool Arnhem en Nijmegen als onderdeel van ons jongerentraject Be Aware, online presentaties gegeven aan het bestuur van onze stichting (opdrachtgever), zie screen shots onder. De opdracht maakte ook onderdeel uit van hun eigen curriculum.

    De opdracht was om met een product rond het thema ‘’ Verzoening’’, voor de doelgroep ‘’jongeren’’ een bijdrage te leveren aan bewustwording op het gebied van vrede en vrijheid. Met het streven naar verzoening kan je een bijdrage leveren aan gemeenschapsgevoel, solidariteit, vrede. Studenten konden de opdracht dicht bij zichzelf houden, verzoening in hun nabije omgeving, in hun eigen wereld.