Focus Filmtheater Arnhem vertoond in samenwerking met Bridge to the Future op drie donderdagavonden een boeiende film rond het thema Duitsland Keerpunt. Er is steeds een inleiding en/of debat en het filmprogramma vormt dan ook een waardevolle aanvulling op de conferentie van 20 september aanstaande.

5 september 19:00 uur

DAS SCHWEIGENDE KLASSENZIMMER (Lars Kraume, Duitsland 2019, 111 min. NL ondertiteld)

 Met een zaalgesprek onder leiding van professor Bertjan Verbeek hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Radboud Universiteit

Das Schweigende Klassenzimmer
Das Schweigende Klassenzimmer

Waargebeurde geschiedenis die start in 1956. Tijdens een bezoek aan een bioscoop in West-Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Terug in Stalinstadt (nu Eissenhüttenstadt) willen ze uit solidariteit met de gevallen slachtoffers een gebaar maken. Ze krijgen hun hele klas mee en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte. Dit simpele gebaar veroorzaakt flink wat onrust. In eerste instantie doet de schooldirecteur het af als een onschuldige puberdaad. Als het incident echter ter ore komt van het ministerie van Onderwijs beoordeelt de minister het als een contrarevolutionaire daad en eist dat de organisator binnen een week bekend wordt gemaakt. De klas blijft solidair met elkaar en de scholieren weigeren dit, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun verdere leven….

Toegangsprijs: normaal 9,50 | scholieren/studenten 7,00

Zie de TRAILER:

12 september 19:00 uur
GUNDERMANN (Andreas Dresen, Duitsland 2018, 128 min, Duits gesproken, Engels ondertiteld)

Inleiding door dr. Marc van Berkel, historicus en docentopleider

Gundermann
Gundermann

Gundermann (een fantastische titelrol van Alexander Scheer) vertelt het opmerkelijke levensverhaal van de Oost-Duitse zanger en graafmachine-machinist Gerhard Gundermann. Die bleef gewoon werken in de bruinkoolmijnen in de Lausitz naast zijn succesvolle carrière in de muziek. Later kwam naar buiten dat hij informant was van de geheime dienst van de DDR, de Stasi. Gundermann was dit jaar de grote winnaar van de Duitse Filmprijzen (Lola’s), o.a. in de categorie Beste Film, Beste Regie en Beste Mannelijke Hoofdrol.

toegangsprijs: normaal 9,50 | scholieren / studenten 7,00
Zie de TRAILER.

19 september 19:00 uur 

TEGENLICHT: SONNTAG MIT BÖHMERMANN (Britta Hosman voor VPRO Tegenlicht, Nederland 2017, 44 min, Duits gesproken, NL ondertiteld)

Inleiding door of gesprek met programmamaker Britta Hosman (Tegenlicht, Het Duitsland van mijn Moeder).

SONNTAG MIT BÖHMERMANN
SONNTAG MIT BÖHMERMANN

In 2017 werd Angela Merkel herkozen als bondskanselier van Duitsland. Het werd haar vierde termijn. Onder haar leiding ontpopte de economische grootmacht zich als morele leider van het vrije westen. Wat betekent dat voor het Duitsland van de toekomst? Het programma Tegenlicht ging ter gelegenheid van deze verkiezingen op reis met de spraakmakende Duitse komiek Jan Böhmermann (zielsverwant van Arjen Lubach, die  met zijn ‘Schmähkritik’ op Erdogan een internationale rel veroorzaakte. Böhmermann was er onlangs, al twitterend, ook nog verantwoordelijk voor dat het nummer We’re going to Ibiza van The Vengaboys een nummer 1-hit werd in Oostenrijjk).

Toegangsprijs: gratis entree

clip Böhmermann