Geboren in Rheden, begon Tom Middendorp zijn militaire loopbaan aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Daarna volgde een lange rij uiteenlopende functies. Zo was hij betrokken bij uitzendingen in Bosniƫ, Macedoniƫ en Irak en voerde hij in Afghanistan het commando over de Task Force Uruzgan.

Van 2012 tot 2017 was hij Commandant der Strijdkrachten, de hoogste militair van Nederland en verantwoordelijk voor de planning, aansturing en inzet van de krijgsmacht. Twee dagen voor zijn geplande vertrek stapte hij op in de politieke nasleep van het fatale mortierongeluk in Mali, waarbij twee militairen omkwamen. Begin dit jaar benoemde koning Willem-Alexander generaal buiten dienst Tom Middendorp tot adjudant in buitengewone dienst, vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse krijgsmacht.

Tom Middendorp, een militair in hart en nieren, maar ook iemand die oog heeft voor de menselijke kant van oorlog. Iemand die het liefst vertelt over gewone burgers of gewone soldaten. Kortom, een spreker om naar uit te kijken als het gaat over Geweldloos Verzet, waarin immers alles draait om de menselijke maat.