Frederiek de Vlaming is senior onderzoeker bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Haar niet te stuiten inzet voor mensenrechten en ontwikkelingsstudies zie je door de jaren heen steeds weer terugkomen. Zo werkte ze voor de UNHCR en internationale ontwikkelingsorganisaties over de hele wereld. Ook is ze columnist voor Amnesty International.

Zij is directeur van de Nuhanovic Foundation. Deze onafhankelijke stichting ondersteunt oorlogsslachtoffers in hun zoektocht naar gerechtigheid, bijvoorbeeld via herstelbetalingen of rehabilitatie. Het uitgebreide, internationale netwerk is daarbij van onschatbare waarde bij het delen van kennis en ervaringen.

In 2016 richtte Frederiek de Vlaming het Syria Legal Network NL op. Een prachtig initiatief waarbij een netwerk van Nederlandse juristen en rechtenstudenten Syrische juristen wegwijs maken in juridisch Nederland. Zij ziet het als een grote uitdaging om de Syriërs bij te scholen in de principes van de rechtstaat. “Ze zijn opgegroeid in een dictatuur. Het is heel interessant om te kijken hoe je met deze groep kunt werken aan het idee wat de rechtstaat is.”

Frederiek de Vlaming is gespreksleider tijdens de conferentie over Geweldloos Verzet.