Sinds november 2014 is Frans Timmermans eurocommissaris en de eerste vicevoorzitter van de commissie-Juncker. Daarvoor zat hij ruim 25 jaar namens de PvdA in de landelijke politiek. Van jongs af was hij vertrouwd met vreemde talen. Hij is geboren in Maastricht, maar groeide door het werk van zijn vader grotendeels op in Brussel en Rome. Zijn militaire dienstplicht vervulde hij bij de Koninklijke Landmacht als krijgsgevangenenondervrager Russisch. Ook werkte hij als tweede secretaris op de Nederlandse ambassade in Moskou.

Nationale tragedies leiden vaak tot onvergetelijke speeches. Op 21 juli 2014 werd Timmermans wereldwijd geprezen om zijn emotionele en tegelijkertijd krachtige toespraak tijdens een spoeddebat van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hij deed dit naar aanleiding van het drama rond de MH-17 die op 17 juli boven de Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Later dat jaar werd hij door de parlementaire pers verkozen tot politicus van het jaar.

Hoofdpijn

De Arabische wereld en de landen daarom heen gaan ons de komende 10-15 jaar veel hoofdpijn bezorgen. Deze voorspelling deed Frans Timmermans, destijds minister van Buitenlandse Zaken, in Buitenhof in 2013. Het wegsturen van de regimes door de bevolking  in landen als Tunesië en Egypte levert in die landen niet direct de gedroomde democratie op. De mensenrechten, de rechtsstaat, “die lopen enorme risico’s”. Aldus het bericht in Trouw over de uitzending.

Ontwikkelingen binnen Europese landen zoals Hongarije en Polen, waar de rechtsstaat wordt bedreigd, vormen nu eveneens een hoofdpijndossier voor de vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.

Het belooft wat als Frans Timmermans op 21 september zijn licht laat schijnen op het thema Geweldloos Verzet.