Marcouch werd geboren in het Rif-gebied in Noord-Marokko. Zijn vader vertrok niet lang daarna om in Amsterdam als gastarbeider aan de slag te gaan. In 1979 kwam de rest van het gezin naar Nederland, de tienjarige Marcouch ging in Amsterdam voor het eerst van zijn leven naar school. Voor hij politiek actief werd, werkte hij tien jaar bij de politie. In die tijd volgde hij de lerarenopleiding maatschappijleer en gaf hij les aan een ROC in Amsterdam.

In 2006 werd hij stadsdeelvoorzitter van de Amsterdamse wijk Slotervaart, die bekendstond als een stadsdeel met veel problemen. Hij maakte zich sterk voor de homo-emancipatie in Slotervaart en in moslimkringen. Zo startte de Gay Parade in 2009 vanuit Slotervaart. Na een korte periode in de Amsterdamse gemeenteraad, maakte hij in 2010 de overstap naar de Tweede Kamer.

Sinds 1 september 2017 is Ahmed Marcouch burgemeester van Arnhem, de eerste PvdA-er op deze post. Precies twee weken later gaf hij acte de présence op de vorige conferentie. Toen was hij wat meer op de achtergrond, op 21 september 2018 doet hij de opening van de 13e conferentie rondom het thema Geweldloos Verzet.