Zeshonderd jongeren volgden in de aanloop naar de conferentie een programma over keuzes en dilemma’s en de balans tussen macht en moreel kompas. De 17-jarige Wiam Abdelnour is een van deze jongeren. Niet voor niets was zij de beste spreker bij het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. In een vlammend betoog sprak zij zich uit over de onbewustheid van racisme.

Accentloos Nederlands
“Mensen zijn verbaasd dat ik accentloos Nederlands spreek. Maar ik vind dat je dat wel mag verwachten van iemand die in Arnhem geboren is en al vijf jaar op het gymnasium zit. Ik ben trots op mijn etniciteit maar de aanname dat ik niet uit dit land kom, puur omdat ik wat donkerder ben, is een klein beetje onbeschoft en vooral heel irritant.”

Foto Mona van den Berg

Niet terugvuren maar luisteren
Samen met vier leerlingen schuift Wiam Abdelnour aan tafel bij Jacobine Geel. Zij praten onder andere over dat wat je niet wilt dat jou overkomt, je een ander ook niet aan moet doen.

Dat dit moeilijk is erkennen de leerlingen. Maar niet direct terugvuren is toch het devies, en luisteren naar de ander. Dat is ongelofelijk lastig maar geef het niet te snel op, laten zij de zaal nog maar eens weten.

Respect voor elkaars mening
Wiam Abdelnour: “Spreek je eigen mening uit maar respecteer ook de mening van een ander. Als online iemand bijvoorbeeld iets slechts zegt over homo’s ben ik het daar niet mee eens. Maar hoe zo iemand dan vervolgens totaal gebasht wordt, ook niet. Dan doe je precies hetzelfde.”

Lees hier de korte speech van Wiam Abdelnour.

Bekijk hier de video van haar korte speech en het gesprek met het jongerenpanel.