Kees Matthijssen (1960) ging na het Vwo naar de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Dit vormt het begin van een lange en indrukwekkende militaire carrière. In 1995 is hij commandant van een compagnie van Dutchbat 3 tijdens de val van Srebrenica. Het was zijn eerste en misschien wel zwaarste missie.

Als commandant van de Nederlandse troepen in Zuid-Irak en Uruzgan kiest Kees Matthijssen voor een aanpak die niet onopgemerkt blijft. The New York Times schrijft lovend over de Nederlanders die zonder spiegelende brillen het contact met de lokale bevolking zoeken.

Sinds 2014 is Kees Matthijssen commandant van 11 Luchtmobiele Brigade, een infanteriegevechtseenheid die wereldwijd snel inzetbaar is. Hij zegt hierover: “Onze inzet moet een zekerheid zijn in een onzekere wereld. Elk Moment, Elke Missie is niet voor niets het motto.”

Dit jaar bestaat de 11 Luchtmobiele Brigade 25 jaar. Een goede reden om Kees Matthijssen voor de conferentie uit te nodigen. Tevens wijdt het Airborne Museum Hartenstein hier een tentoonstelling aan later dit jaar.

Onlangs is Kees Matthijssen bevorderd tot generaal-majoor en in juli 2017 nam hij afscheid van de 11 Luchtmobiele Brigade en wordt hij plaatsvervangend commandant van de Landstrijdkrachten.