Voor veel vluchtelingen is terugkeer ver weg

De Nederlandse topdiplomate Sigrid Kaag zit als VN-gezant in Libanon in het brandpunt van de internationale vluchtelingenproblematiek. Een kwart van de bevolking daar bestaat uit vluchtelingen, waaronder 300-450.000 Palestijnen, 45.000 Palestijnen uit Syrië en 1,2 miljoen Syriërs. Welk perspectief is er voor hen?

“De meeste Syriërs hier willen terug. Maar het duurt en duurt. … Kijk naar de Palestijnen. Die zitten hier al decennia. Ook zij dachten; het is tijdelijk.” Aldus Sigrid Kaag in een interview voor NRC van Caroline de Gruyter.

Wereldwijd zijn er volgens het jaarrapport 2014 van de UNHCR ruim 55 miljoen vluchtelingen en ontheemden. De toename was in 2014 hoger dan ooit. Als gevolg van oorlogen, conflicten en vervolging. Van de vluchtelingen keerde in 2014 nog niet één procent terug, minder dan ooit.

Nadat Sigrid Kaag eerder voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en voor Shell werkte, is ze sinds 1994 werkzaam geweest voor verschillende VN-organisaties, zoals UNRWA en Unicef. Ze leidde de ontmanteling van chemische wapens in Syrië. Op dit moment is ze speciaal gezant van Ban Ki Moon, secretaris-generaal van de VN.

Sander van Hoorn sprak Sigrid Kaag voor Nieuwsuur en reisde een werkdag met haar mee door Libanon. Uitzending Nieuwsuur …