Redelijkheid basis voor Hope XXL

Foto Karlijn Philipsen

Frits Bloemberg, directeur van het Debatbureau, opende na de pauze de paneldiscussie met een introductie van Hope XXL, een initiatief van een aantal jongeren onder het motto Join the Future.

Hope XXL vraagt iedereen op basis van redelijkheid – los van politieke of religieuze agenda’s – mee te denken over hoe invulling kan worden gegeven aan duurzaamheid, vrede en een rechtvaardige economie.

Bekijk hier de actiepunten van Hope XXL.

Het begrip redelijkheid – geplaatst tegenover het recht van de sterkste – keerde terug in de discussie tussen de initiatiefnemers en de inleiders. Wie definieert wat redelijk is? Daar denken ze in China heel anders over dan in Europa, meende Everts.

Foto Karlijn Philipsen

Op politiek niveau is dat misschien zo maar de verschillen worden kleiner als je bij de bevolking te rade gaat, stelden de jongeren. “Als je aan een Chinees vraagt wat zijn verlangens voor de toekomst zijn, blijken zij vaak hetzelfde te willen als wij.”

Petra Stienen zag in het initiatief een bevestiging van hoe belangrijk het is elkaar op te zoeken. Hope XXL sterkte haar in haar eerder geuite optimisme over de mogelijkheden vrede en gerechtigheid dichterbij te brengen en zij zag veel mogelijkheden voor samenwerking.

Bekijk hier de paneldiscussie.