David Van Reybrouck, hoofdspreker conferentie De Erfenis van Indië
David Van Reybrouck is de hoofdspreker op onze conferentie De Erfenis van Indië. Hij zal het thema vanuit de ervaringen die hij opdeed met zijn onderzoek voor zijn boek Revolusi benaderen. Vragen als ‘welke verschuivingen zien wij in het Nederlandse narratief over de jaren 1945-1949?’, ‘welke perspectieven kwamen daarbij wel/niet aan bod?’ en ‘waarom traden die verschuivingen op en zal het NIOD perspectief nu het algemeen gangbare worden?’ komen aan bod in Van Reybroucks lezing.
David Van Reybrouck is geboren in Brugge, in 1971 en is schrijver van toneelstukken, poëzie, proza en non-fictie. Hij studeerde archeologie en filosofie aan de universiteiten van Leuven en Cambridge en promoveerde in Leiden.
Zijn boek Congo. Een geschiedenis was een internationale bestseller waarvan meer dan een half miljoen exemplaren werden verkocht. Het werd veelvuldig bekroond, onder meer met de Libris Geschiedenisprijs, de AKO Literatuurprijs en Premio Kapuściński. Zijn theatermonologen Missie, Para en die Siel van die Mier kenden honderden opvoeringen wereldwijd en wonnen diverse prijzen. Hij werkte samen met Mohamed El Bachiri (Jihad van Liefde, De Odyssee van Mohamed) en Thomas d’Ansembourg (Vrede kun je leren) die in de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs en Brussel zochten naar nieuwe vormen van dialoog.
Eind 2020 verscheen Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld, een monumentaal werk waaraan Van Reybrouck meer dan vijf jaar werkte. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weefde Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Revolusi is het eerste boek dat de Indonesische onafhankelijkheidstrijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis.
Daarnaast is David Van Reybrouck erg begaan met de kwaliteit van onze democratie. Zijn ophefmakende essay Pleidooi voor populisme leverde hem de Jan Hanlo Essayprijs en de Vlaamse Cultuurprijs op, terwijl Tegen verkiezingen de Henriëtte Roland Holst-prijs won en in meer dan twintig talen werd vertaald. Het essay inspireerde nieuwe vormen van democratie en werd geprezen door Kofi Annan. Van Reybrouck ontving de Gouden Ganzenveer in 2014 en werd uitgeroepen tot ‘een van de toonaangevende intellectuelen in Europa’ (Der Tagesspiegel).
Op 10 december 2021 hield Van Reybrouck de 50e Huizinga-lezing in de Pieterskerk in Leiden. Hij stond daarin stil bij de manier waarop de mensheid momenteel toekomstige generaties, zowel mensen als al het leven op aarde, plundert en verknecht. De tekst van de Huizinga-lezing is in boekvorm uitgebracht onder de titel: De kolonisatie van de toekomst.
Kijk hier de Huizinga-lezing van David Van Reybrouck terug: https://youtu.be/KgetJko9zkY