©: Patrick van Emst

Coen Verbraak, moderator conferentie De Erfenis van Indië

Historicus, journalist en ‘meester-interviewer’ Coen Verbraak zal op de conferentie gespreksleider zijn. Coen Verbraak is een ervaren interviewer en gespreksleider en door zijn boek en tv-series Molukkers in Nederland en Onze jongens op Java betrokken bij ons thema dit jaar: De Erfenis van Indië. Hoe om te gaan met ons koloniale verleden? Als geen ander zal hij weten om te gaan met de verschillende perspectieven en belevingswerelden van betrokkenen bij de gezamenlijke Indische/Indonesische/Nederlandse koloniale geschiedenis. Hij zal als moderator optreden in het gesprek tussen David van Reybrouck en Ben Schoenmaker, en tijdens het panelgesprek met de jongere generaties.

Coen Verbraak (Amsterdam, 1965) studeerde in 1993 af als historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen. Al tijdens zijn studie was hij actief als journalist. Hij was 21 toen hij zijn eerste radioprogramma maakte en voor het eerst een artikel in Vrij Nederland gepubliceerd kreeg. Tot 2014 zou hij aan VN verbonden blijven. Coen Verbraak maakt grote, portretterende interviews, tussen 2005 en 2010 voor de Volkskrant (met name voor het Magazine) en sinds 2011 voor NRC Handelsblad.

Daarnaast is Verbraak radiomaker. Hij presenteert regelmatig het NOS-programma Met het Oog op Morgen, en eens per maand De Publieke Tribune (voor Human). Ook maakt hij televisieprogramma’s. In 1997 werd zijn eerste tv-serie Achter de Lach uitgezonden, waarvoor hij veertien cabaretiers interviewde over hun vak. Daarna volgden vele tientallen documentaires en interviewseries, zoals De Aanklagers (over officiers van Justitie), Wij willen leven! (over de Molukse kapingen), Onze Jongens op Java (waarvoor Verbraak met 14 Indië-veteranen sprak over de Dekolonisatieoorlog), Srebrenica, de machteloze missie van Dutchbat en de bekroonde serie Kijken in de ziel, waarvan in totaal 15 verschillende edities werden uitgezonden.

Coen Verbraak won verscheidene prijzen, waaronder de Zilveren Nipkowschijf voor de eerste serie Kijken in de ziel, met psychiaters en De Tegel in de categorie Beste Interview, voor de gesprekken in Onze Jongens op Java.

Kijk hier naar: Onze jongens op Java: https://www.bnnvara.nl/documentaires/videos/519705