Focus Filmtheater Arnhem verzorgt ook in 2021 in samenwerking met Bridge to the Future een tweetal bijzondere filmavonden; op woensdag 8 en woensdag 15 september.
Zie voor meer informatie en het bestellen van kaarten: https://www.focusarnhem.nl/special/bridge-to-the-future/
Voor studenten/scholieren is er een speciaal tarief!
A HAUNTING HISTORY
Woensdag 8 september, 19:00 – zaal 2
https://www.focusarnhem.nl/agenda/a-haunting-history-2/
Na zijn studie in Engeland keert de jonge, ambitieuze advocaat Anuol terug naar zijn geboorteland Zuid-Soedan. Achtervolgd door het traumatische oorlogsgeweld dat hem als kind trof, stort hij zich op zijn missie dat de wet de enige ware gids is om duurzame vrede in het land te brengen. Wanneer een nieuwe burgeroorlog uitbreekt, wordt Anuol geconfronteerd met tegengestelde opvattingen van zijn landgenoten. Zij willen het verleden juist vergeten, terwijl hij degenen die verantwoordelijk zijn voor de gewelddadigheden in de burgeroorlog wil laten berechten. Alleen dan, vindt hij, kan men zich met de geschiedenis verzoenen en er gewerkt worden aan een vreedzame toekomst. Zal Anuol’s ideaal van rechtvaardigheid ooit werkelijkheid worden?
Na de film is er een zaalgesprek met Ilse van Velzen, een van de regisseurs van A Haunting History.
QUO VADIS, AÏDA
Woensdag 15 september, 19:00 – zaal 2
https://www.focusarnhem.nl/agenda/bttf-quo-vadis-aida/
Quo Vadis, Aida? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić (Grbavica, winnaar Gouden Beer), die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. De film is losjes gebaseerd op het boek Under the UN Flag van Hasan Nuhanovic.
Aïda (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aïda er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden.
Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht. Quo Vadis, Aïda? werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië. ‘Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend,’ aldus Variety. De film is tevens geselecteerd voor International Film Festival Rotterdam (IFFR) en is de Oscarinzending voor Bosnië en Herzegovina. Met onder anderen Raymond Thiry (Penoza) en Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown) als Dutchbatters.
Na afloop is er een zaalgesprek met verschillende direct en indirect betrokkenen bij de genocide. Dion van den Berg van Pax is al 25 jaar intensief betrokken bij het onderwerp en zal ook aanwezig zijn. Het gesprek gaat onder meer over of en hoe het mogelijk is dat de betrokkenen elkaar kunnen vinden in hun trauma en verdriet. Welke rol kan het geschiedenisonderwijs spelen in het creëren van wederzijds begrip?