Hoe zetten zij, die een onvergeeflijke gebeurtenis hebben meegemaakt, gevoelens van haat, boosheid en verdriet om in verzoening om daarmee vrede, vrijheid en veiligheid te herstellen?

Deze documentaire gaat over verzoening en daarmee het herstellen van vrede, vrijheid en veiligheid. Dit zijn waarden die voor ieder mens en elke generatie belangrijk zijn. Iedereen heeft bovendien zijn eigen persoonlijke belevenis/interpretatie bij deze drie waarden. In dit verhaal komen de verschillende belevenissen van de hoofdpersonen aan bod.

Sophie Lambrechtsen ontvangt Burgemeester Marcouch en studenten in haar huis en tuin in de pastorie in Oosterbeek, een historische plek. Samen gaan ze in gesprek over de betekenis van vrijheid. Op ereveld Loenen gaan generaal-majoor b.d. Theo Vleugels en oud-hordeloper en presentator Gregory Sedoc met elkaar in gesprek over offers die gebracht zijn voor vrede, over topsport en ongelijkheid. De deken van de Kathedraal van Coventry John Witcombe vertelt over zijn verzoenende initiatieven in de stad Coventry (net als Arnhem uit de puinhopen herrezen) en Phion celliste Inge Grevink verbindt en inspireert met haar spel in de Eusebiuskerk.