Tekst van de lezing van Geraldine Schwartz op de Conferentie 2019

Quote

De geschiedenis herhaalt zich niet, maar sociologische en psychologische mechanismen blijven dezelfde. Die zet ons ertoe aan om, in tijden van crisis, handlangers te worden van criminele doctrines, via onze apathie, conformisme, blindheid en opportunisme.

Persoonlijke en collectieve verantwoordelijkheid is uitgegroeid tot het hart van het geheugen in West-Duitsland, en maakt dit tot een pijler van zijn democratie. Veel Europese landen hebben de mogelijkheid laten liggen om het geheugen te gebruiken als anker voor democratie in hun maatschappij en hebben de sluizen naar populisme geopend.”

Geraldine Schwarz par Astrid di Crollalanza
Geraldine Schwarz par Astrid di Crollalanza

Biografie

Géraldine Schwarz is een Frans-Duitse journaliste en documentairemaakster en is woonachtig in Berlijn. Ze publiceert in diverse internationale media en spreekt regelmatig op congressen over populisme, Europa en de wijze waarop de verwerking van het verleden functioneert. Haar boek Les Amnésiques (Flammarion) is in Nederland verschenen onder de titel  De Geheugenlozen (Atlas Contact).

De familiegeschiedenis van drie generaties wordt verweven – van Nazi Duitsland tot Vichy Frankrijk – met Europa’s proces van de naoorlogse afrekening. Géraldine Schwarz onderzoekt hoe miljoenen Duitsers in het hier en nu leven, hoe ze werden overvallen door een mist van ontkenning na de oorlog en hoe, uiteindelijk, Duitsland een nieuwe manier bedacht om met het verleden om te gaan: het maakte de verwerking van het verleden tot een pijler van de democratie.

Voor dit boek werd zij bekroond met de European Book Prize, de Duitse Winfried Fulda Prize en de Italiaanse Nord-Sud literatuurprijs.