Voor velen blijkt Jan Terlouw een moreel kompas in levende lijve. Jacobine Geel vraagt hem in een interview naar zijn magnetische noorden en dat blijkt de liefde te zijn. De liefde voor zijn onlangs overleden vrouw en de liefde voor de mens en natuur om ons heen.

Foto Mona van den Berg

Ons langetermijngen
Die natuur zijn we volgens Terlouw aan het verwoesten, en dat is volgens hem een veel groter probleem dan Pyongyang of IS. “Er worden miljoenen klimaatvluchtelingen voorspeld maar wij denken niet na over duurzaamheid over een langere periode. We hebben geen langetermijngen: we willen nú voor ons kind zorgen.”

Moraliteit essentie mensheid
En dat terwijl moraliteit volgens hem absoluut de essentie van de mensheid is. Maar die discussie over moraliteit is verzwakt, vindt Terlouw. “Iedere politicus heeft als taak om het land te regeren én daarbij na te denken over de samenleving. Bij iedere maatregel moet je jezelf dezelfde vraag stellen: wat vind ik rechtvaardig?”

Vertrouwen versus wantrouwen
Hij komt weer terug op de liefde en heeft zelfs een handvat om naar te leven: “Wat hebben Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela gemeen? Empathie voor de tegenstander. Het is van levensbelang dat we elkaar vertrouwen. Wie dat naïef noemt, vraag ik of je nou werkelijk denkt dat we met wantrouwen in een samenleving kunnen leven?”

Bekijk hier de video van het gesprek met Jan Terlouw.