Plicht om iets te doen aan lijden en verdriet

Foto Rolf Hensel

Generaal-majoor buiten dienst Patrick Cammaert heeft veel ervaring in vredesmissies over de hele wereld. Hij was in Cambodja, Bosnië, Ethiopië, Eritrea en de Democratische Republiek Congo. In Congo stond hij aan het hoofd van de grootste VN-vredesoperatie in dat land, operatie MONUC, een vredesmissie nieuwe stijl. Zijn vredesleger telde 15.000 soldaten van 53 verschillende nationaliteiten. Cammaert adviseerde de Verenigde Naties over de aanpak van seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes.

Compassion in peacekeeping
“Ik zie Compassion als een confrontatie met verdriet en lijden van anderen en een gevoel van verantwoordelijkheid en plicht om daar iets aan te doen.” Aldus Cammaert in zijn inleiding op de conferentie. “Vrouwen met de kinderen op de heup en de jerrycans met water op het hoofd vluchten naar het dichtstbijzijnde VN-kamp of compound. Waarom? Ze verwachten bescherming voor naderend onheil. Kunnen peacekeepers aan die verwachtingen voldoen? Ik dacht in mijn lange carrière over de hele wereld veel ellende gezien te hebben maar wat ik in Congo aantrof tartte elke beschrijving. Seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen heeft daar epidemische vormen gekregen. Het is van een beestachtigheid die al het begrip en beschrijving tart.

Geen Club Mediterranee
Peacekeeping is een lastig vak. Er is geen vijand maar militia’s, dissidente soldaten, gangsters, huurlingen etc. zijn de tegenstanders. De ene keer moet je als blauwhelm praten en waarschuwen, de volgende keer krachtig optreden met een risico op slachtoffers aan beide zijden. Een vastberaden houding dat de VN niet met zich laat sollen of men betaalt daarvoor een prijs, onontbeerlijk. Menig keer heb ik mijn ondercommandanten voorgehouden dat zij niet zijn uitgezonden naar Club Mediterranee.

Vredesoperaties mogen westerse landen niet overlaten aan ontwikkelingslanden. Ook de Nederlandse gemeenschap moet haar militaire steentje blijven bijdragen, ondanks economisch moeilijke tijden, aan het beschermen van hen die zich in levensbedreigende situaties bevinden, waar ook ter wereld.”

Lees hier de inleiding van generaal-majoor b.d. Patrick Cammaert.

Bekijk hier de video.