Veteranen komen als betere mensen terug

Foto Henk Gerritsen

“Iedere dag hebben we ons leven op het spel gezet om zeven miljoen Afghanen na 30 jaar conflict eindelijk hoop te geven op een betere toekomst.” Aldus generaal-majoor Mart de Kruif, die als commandant van de ISAF-troepen in Zuid-Afghanistan leiding gaf aan 45.000 militairen uit 24 landen.

Als je als veteraan thuiskomt en de vliegtuigtrap afdaalt, kijk je vol verbazing om je heen. In plaats van de wereld van leven en dood kom je in de wereld van Yolante en Wesley, RTL-Boulevard. Jouw beeld van Afghanistan is anders dan het beeld hier.

“Ik vind Afghanen prachtige mensen, ongekend sterk, moedig en trouw, die lijden onder een ongelofelijke intimidatie en terreur. Nederland ziet Afghanen als moslims die het Westen haten en de Taliban steunen. Ik zie de meeste militairen als betere mensen terugkomen, Nederland denkt dat veteranen een deuk hebben opgelopen of soms een wandelende tijdbom zijn.”

Maar veteranen verzonnen de missies niet zelf, ze voerden een democratisch genomen besluit uit. Daarom verdienen ze na terugkeer de waardering en vooral steun van ons allemaal, aldus generaal-majoor Mart de Kruif.

Lees hier de inleiding van Mart de Kruif.

Bekijk hier de video.