Samen met Focus Filmtheater Arnhem organiseerde Bridge to the Future twee voorstellingen rondom het thema ‘Strijders voor democratie’. Op 6 september 2023 vertoonden we voor een volle zaal de film Suffragette (Regie Sarah Gavron. Duur 1u 46 min). De film gaat over de decennialange strijd van moedige, activistische vrouwen die zich inzetten voor de invoering van vrouwenkiesrecht. In Groot-Brittannië waren het de suffragettes, onder wie Emmeline Pankhurst, die met radicale actie gelijke rechten voor vrouwen en mannen, en dus deelname aan het democratisch proces door vrouwen probeerden af te dwingen. Hoofdpersoon in de film is de fabrieksarbeidster Maud die haar gezin en werk op het spel zette voor haar strijd om vrouwenkiesrecht.

Aansluitend was er een activistisch statement van de jonge intersectionele feministen Pam Plaschek en Celine Terpstra van Vulvaverbond over de positie van vrouwen in het huidige politieke landschap. Wat rest er van de erfenis van de suffragettes van weleer als je kijkt naar de toenemende vrouwenhaat waarmee vrouwelijke politici dagelijks te maken hebben? Door middel van gekleurde briefjes kon de zaal reageren op de 33 stellingen en vragen van het duo. Vervolgens werd de discussie geopend in een zaalgesprek met de vooraanstaand politica Hedy d’Ancona. D’Ancona was respectievelijk Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, lid van de Eerste Kamer voor de PvdA en van het Europees Parlement. Zij heeft zich vanaf de jaren zestig altijd hard gemaakt voor vrouwenrechten, rechtvaardigheid en het recht op zelfbeschikking. D’Ancona benadrukte het belang van in actie komen.

Op woensdag 13 september 2023 organiseerden Focus en Bridge to the Future een MeetUP rondom de Tegenlicht documentaire ‘De weerbare democratie’ (regie Mea Dols de Jong, duur 45min). De documentaire gaat over de zorgwekkende staat waarin westerse democratieën verkeren. Hoe het tij te keren? Hoe kunnen burgers zich weer betrokken voelen bij het politieke proces? Is het instellen van burgerraden een oplossing? In de documentaire delen talloze wetenschappers, schrijvers en activisten hun ideeën over hoe de Westerse democratie weerbaarder te maken tegen de autoritaire verleiding. Twee gastsprekers voor de MeetUp avond waren Niesco Dubbelboer en Yosser Dekker. Dubbelboer pleit er al jaren voor onze democratie te hervormen tot een bestuursvorm waarin veel meer ruimte is voor betrokkenheid en inspraak van burgers. Hij is aangesloten bij de beweging Meer Democratie. Yosser Dekker is oprichter van het Arnhemse Bureau Ruimtekoers dat zich inzet voor meer participatie in en invloed van bewoners op de leefomgeving. Dekker vertelde onder andere over hun project ‘Stad van Vertrouwen, het inspraakspel voor de toekomst’. Het wordt gespeeld door jongeren in schoolverband. In het zaalgesprek dat volgde kwam onder meer het belang van burgerraden aan de orde.